Чужденците не могат да купуват жилища в Нова Зеландия след приемането на проектозакон на последно четене, който има за цел да помогне за разрешаване на възникналата в държавата криза с жилищата, информира ДПА.

Мярката беше прокарана на трето и последно четене в парламента.

"Това правителство вярва, че новозеландците не трябва да бъдат надцаквани от по-богати чуждестранни купувачи", каза финансовият министър Дейвид Паркър.

През последните години Нова Зеландия регистрира рекордни нива на имиграция, което е основна тема на изборите. Напливът от мигранти и чужди инвеститори се посочва като основна причина за надутите цени на пазара на недвижими имоти. Цените на жилищата скочиха с 50% през последното десетилетие, докато в същото време е отчетено най-ниското ниво на притежатели на недвижимо имущество за последните 65 г.

Лейбъристката партия на премиера Джасинда Ардърн обеща в предизборната кампания да забрани продажбата на имоти на чужденци, както и да изгради 100 000 жилища в рамките на 10 г.

Според новия режим инвеститорите ще могат да инвестират само в нови жилища.

Статистика от юни показва, че около 3% от продажбите на жилища през първото тримесечие на 2018 г. са свързани с чужденци. Но цифрата е далеч по-висока в центъра на Окланд, където 20% от жилищата са продадени на чужди купувачи. Куинстаун на Южния остров е популярен с богатите американци, които разглеждат тихоокеанската държава като "убежище" в случай на катастрофа.

Гражданите на Австралия и Сингапур ще бъдат третирани като гражданите на Нова Зеландия.