Нова Зеландия обяви поетапно отваряне на границите си, стартирайки по този начин облекчаването на едни от най-строгите ограничения в света, пише BBC.

Ваксинираните новозеландски граждани, които се намират в Австралия, ще могат да се приберат у дома от 27 февруари, а тези, които са в други държави, ще могат да се върнат след 13 март, обяви министър-председателят Джасинда Ардърн.

Те все пак ще трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни, но задължителната карантинна програма ще бъде премахната.

Промените идват след нарастващите критики към спорната политика на Уелингтън за предпазване от коронавируса. Границите на Нова Зеландия бяха затворени в продължение на почти две години заради пандемията.

За този период в петмилионната страна са регистрирани 53 смъртни случая и около 17 000 случая на Covid-19 - много нисък брой в сравнение с останалата част от света. Но докато политиката на затворени граници е популярна н вътрешно ниво, за новозеландците в чужбина тя направи почти невъзможно завръщането у дома.

Трудностите, с които се сблъскват блокираните за граница граждани на страната, бяха подчертани тази седмица и от случая на бременна репортерка, която заяви, че е трябвало да се обърне към талибаните, за да попита дали може да роди в Афганистан, след като първоначалната ѝ молба да се върне в Нова Зеландия е била отхвърлена.

Премиерът на Нова Зеландия е под карантина

Премиерът на Нова Зеландия е под карантина

Случаите на заразени расте