Родителите на изчезналото британско момиченце Маделин Маккан са объркани и ужасени да научат за пръв път, че някой е виждал детето им след изчезването.

Те дори не са сигурни дали полицията е проверила следата, обясни говорител на семейство Маккан, цитиран от Си Ен Ен.

Припомняме Мадлин Маккан изчезна през май 2007 г. от апартамента, който семейството е наело за почивка в Португалия.

Възможно е Мадлин да е забелязана през май месец миналата година, се казва в данните от досието по разследването на португалската полиция, което вчера беше отворено.

В показанията на магазинерка се казва, че жената е съобщила на властите за малкото момиче, което е влязло в магазина в Амстердам.

„Аз започнах да я питам къде е мама", казва Ана Стам. „Тя не можа да ми отговори. Поисках да й подаря балон, но тя не го взе. Искаше само да се върне при мама," се казва в показанията на Ана Стам.

Тя допълва още, че детето й е казало, че хората, които я придружавали са я взели от майка й.

В данните по разследването на случая с изчезналата Мади се съдържат още 2 компютърно моделирани образа на мъже, за които свидетел твърди, че ги видял „да се държат подозрително" около апартамента на Маккан в Прая да Луз.

Очевидецът е описал и детайли за това, че родителите на Мадлин са се скарали в деня преди изчезването й.

Ана Стам е казала на полицията, че момиченцето е влязло в магазина, където тя работела, придружена от мъж и жена с още 2 деца. Стам казва, че момичето „много приличаше" на Мадлин, само цвета на косата й е бил различен.

Не е ясно дали полицията е проучила следата, която беше огласена публично вчера с отварянето на хиляди страници, свързани със случая.

Говорител на Гери и Кейт Маккан заяви, че е „трагично" ако информацията за появяването на Мади не е била проследена от полицията. Той беше категоричен, че частните детективи, които работят за тях ще се постараят да изяснят допълнителни подробности.

На 21 юли полицията приключи случая с обяснението, че доказателствата не са достатъчно и че ако се появят нови данни, разследването веднага ще бъде възобновено.

Родителите на Мадлин - Кейт и Джери бяха официално заподозрени в евентуалното й убийство и разпитвани по случая.

Самото досие, което вече е публично достояние, е над 30 000 страници и съдържа информацията, до която се е добрала полицията по време на разследването, както и свидетелски показания, хипотези и грешни следи.