Съюзниците на новия премиер на Италия Марио Драги разкритикуваха един от първите ходове на правителството - неочаквано решение да се удължи забраната за отваряне на ски курортите, информира "Ройтерс".

Решението е взето часове преди отварянето на ски пистите. Ски курортите са затворени от месеци заради епидемията от коронавирус и днес се очакваше да бъдат пуснати лифтовете. Но в неделя вечерта Министерството на здравеопазването обяви, че мерките остават в сила.

Италия спря ски сезона заради британския щам на коронавируса

Италия спря ски сезона заради британския щам на коронавируса

Въпреки обещанието за отваряне на курортите

Здравни експерти заявиха, че решението е необходимо заради разпространението на по-вирулетния британски щам на коронавируса. Туроператорите и някои от партиите в правителството на Драги се оплакаха, че съобщението е дошло твърде късно.

Матео Салвини поиска да се съобщават нещата навреме.

Лявоцентристка Демократическа партия също не е щастлива от решението на правителството.

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Това стана ясно след първото заседание на кабинета

Ние не поставяме под въпрос извънредното здравно положение, но не можем да спираме нещата няколко часа преди повторното им отваряне, коментира лидерът на Демократическата партия в Сената Андреа Маркучи.

Почти всички министри от предишното правителство са сменени, но здравният министър Роберто Сперанца запази поста си. Той е информирал Драги преди да обяви решението за ски курортите, съобщиха политически източници.

Ски операторите са шокирани от решението, че забраната остава в сила до 5 март, когато приключва традиционният ски сезон.

Повечето ски писти са в северната част на страната, която е най-засегната от коронавируса. Туроператорите предупредиха, че са пред риск да изгубят милиарди евро в резултат на блокадата.

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Той застана начело на правителство на националното единство

Въпреки че случаите на коронавирус на денонощие паднаха от 40 000 в средата на ноември до под 15 000 сега, инфекциите се увеличават и по няколкостотин души продължават да умират на денонощие.

Италия е втората най-засегната държава в Европа след Великобритания с 93 577 починали.