Южна Корея потвърди първите си случаи на новия щам на COVID-19, който за първи път беше идентифициран в Обединеното кралство и дни по-късно вече бе засечен в десетки европейски държави, като доведе до нови блокади по границите и транспортен хаос, предаде Fox.

Британският щам на COVID-19 кацна и в Германия

Британският щам на COVID-19 кацна и в Германия

Жената и трите й контактни лица са изолирани

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията съобщи в понеделник, че случаите са потвърдени в семейство от трима души, дошли в Южна Корея на 22 декември.

В понеделник Южна Корея регистрира 808 нови случая на коронавирус, което увеличи броя до общо 57 680 заразени. 819 са новите смъртни случаи. Това е вторият пореден ден, в който в страната отбелязват под 1000 новозаразени.

Новият COVID щам засечен в 8 европейски държави

Новият COVID щам засечен в 8 европейски държави

По-заразен е за младите, предупреждват здравните власти

Страната регистрира 1241 случая на Коледа, най-големият ежедневен скок в Южна Корея от началото на пандемията и 1132 в събота.

През последните седмици Южна Корея се бори с внезапен скок на инфекциите, в болници, старчески домове, църкви, затвори, след семейни събирания и други считани за високорискови места и ситуации.

Правителството в неделя заяви, че ще прекара още една седмица в наблюдение над ситуацията, преди да реши дали да наложи най-строгите си правила за физическо дистанциране в по-голямата част на Сеул, за които служителите се притесняват, че ще навредят допълнително на икономиката.

Междувременно, компанията Moderna се съгласи да предостави на Южна Корея достатъчно ваксини срещу COVID-19, за да имунизира 20 милиона души.

Договореното количество е двойно повече от първоначално планираното от Сеул.