Прототипният космически кораб на Китай "кацна успешно", обяви Китайската космическа агенция, цитирана от АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е важна стъпка от амбициите на азиатската държава да изгради постоянна космическа станция и да изпрати тайконавти на Луната.

Космическият кораб, изстрелян във вторник, пристигна безопасно на предварително определеното място, поясниха от агенцията.

Подчертава се, че корабът е непокътнат. Прототипният кораб беше изстрелян с товарна капсула.

От космическата агенция отбелязаха, че корабът е бил в орбита два дни и 19 часа. Изпълнени са редица експерименти. По-рано по време на теста е възникнала "аномалия" при завръщането на товарната капсула, която е предназначена за транспортиране на оборудване.

По-рано тази седмица Китай се похвали с успешно изстрелване на нова ракета и прототип на космически кораб. Ракетата Long March 5B полетя от космодрума "Венчанг" на южния остров Хайнан и 8 минути по-късно прототип на космически кораб успешно се отдели и навлезе в планираната орбита.

Планът на китайското правителство е космическият кораб да транспортира тайконавти до космическата станция, която Китай планира да завърши до 2022 г. и евентуално после до Луната. Корабът е за екипаж от шестима тайконавти.

Първият успешен полет на 54-метровата ракета Long March 5B трябва да вдъхне увереност на Китай след провалите с модел 7А през март и модел 3B през април.

Китай се превърна в първата държава, която кацна на далечната страна на Луната през януари 2019 г. Тя разположи луноход, който до момена е изминал около 450 метра.