Новият президент на Куба Мигел Диас-Канел пристигна във Венецуела за първото си чуждестранно посещение като лидер на островната държава, за да покаже солидарността си към венецуелския си колега Николас Мадуро, който е под прицел от Запада след спорните президентски избори, информира "Ройтерс".

"Ние носим послание на братство и приятелство...на народа и боливарското правителство на Венецуела, на президента Николас Мадуро", заяви Канел при пристигането си. Кубинският лидер поздрави Мадуро за "решителния успех" на изборите на 20 май.

Куба има президент, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а
Обновена

Куба има президент, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а

Нова глава от историята на комунистическата държава

САЩ, ЕС и някои латиноамерикански държави разкритикуваха преизбирането на Мадуро, тъй като по време на изборите не са покрити демократичните стандарти. Например, избирателната комисия е била ръководена от лоялни на президента и противници на Мадуро не са били допуснати на вота.

Но Китай и Русия се обявиха против намеса във вътрешните работи на страната. Левите правителства в региона от Куба до Боливия предложиха топла подкрепа.

Мадуро е първият чуждестранен лидер, който се среща с Канел след избирането му през миналия месец. Той наследи Раул Кастро.

Канел лети до Венецуела със съпругата си Лиз Куеста, което е в разрез с традицията по време на близо 60-годишното управление на братята Фидел и Раул Кастро. Те обикновено пътуваха без съпругите си.