Новият закон за националната сигурност на Китай за Хонконг е насочен към изключително малко хора. Това увери лидерът на финансовия център Кари Лам пред Съвета на ООН по правата на човека, предаде АФП.

Ще засегне изключително малко хора, които са нарушили закона. В същото време животът и имуществото, основните права и свободи на почти всички жители на Хонконг ще бъдат защитени, обясни назначеният от Пекин лидер.

Китай заплаши САЩ с контрамерки

Китай заплаши САЩ с контрамерки

Китай ще предприеме необходимите контрамерки

По-рано днес Китай прие спорния закон за национална сигурност в Хонконг, заобикаляйки законодателния орган на финансовия център. Новият закон разширява правомощията на китайските власти за потушаване на размириците в Хонконг. Законът забранява сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм или конспирация с чуждо влияние в Хонконг. Правителството на Хонконг ще трябва да създаде нови институции за защита на суверенитета, докато в същото време позволи на агенции от континентален Китай да действат в града, ако се наложи.

Анализатори се опасяват, че законът за националната сигурност за Хонконг може да бъде използван за преодоляване на съществуващите правни процеси и за по-нататъшно разрушаване на гражданските и политическите свободи в мегаполиса.

На Запад гледат на Китай като на топ сила

На Запад гледат на Китай като на топ сила

САЩ са най-влиятелната държава в света

"Синхуа" съобщава, че президентът Си Дзинпин се е подписал под закона, с което официално влиза в сила.

Междувременно ЕС осъди решението на Пекин за приемане на закона.

"Ние осъждаме това решение", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция.

По думите му този закон носи риск от сериозно подкопаване на полуавтономията на Хонконг и ще окаже вредно влияние върху независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

Тези коментари са повторени и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Китай прие спорния закон за национална сигурност в Хонконг

Китай прие спорния закон за национална сигурност в Хонконг

Заплахата от санкции надвисва над Пекин