Вследствие на пандемията от коронавирус все повече на Запад гледат на Китай като на топ сила, а лидерството на САЩ се изплъзва, сочи ново проучване за нагласите във Франция, Германия и САЩ, публикувано от Германски фонд "Маршал", предаде АФП.

Процентът на хората, които казват, че Китай е най-влиятелният глобален играч, се е увеличил от 13 до 28 на сто във Франция между проучванията през януари и май, от 12 до 20 на сто в Германия и от 6 до 14% в САЩ.

Срив в доверието на европейците към САЩ като световен лидер по време на пандемията

Срив в доверието на европейците към САЩ като световен лидер по време на пандемията

И това не е свързано само с Тръмп

Китайското влияние в света беше някакъв вид абстрактна идея преди кризата. Когато си помислите за зависимостта от Китай за маски и медицинско оборудване, например, това става много конкретно, отбелязват от парижкия офис на фонда и допълват, че изглежда, че промяната е структурна, а не само бърз отговор на кризата.

Обществеността в трите държави все още вярва, че САЩ са най-влиятелната държава в света, но не толкова поразително.

Във Франция 55% от анкетираните през май (67% през януари) смятат, че САЩ са топ глобалният лидер. Подобни са данните и в Германия.

Европейският съюз е губещ, след като французите и германците поставиха Общността на второ място, пред Китай, преди пандемията.

Въпреки възприятието за влиянието на Китай, изследването е установило, че мнозинството в Германия и Франция е на мнение, че техните държави трябва да заемат по-твърда позиция спрямо Пекин по отношение на климатичните промени, човешките права и киберсигурността.

Цифрите са по-ниски в САЩ, вероятно заради твърдата позиция на администрация на Доналд Тръмп. Американският лидер вини Китай за разпространението на коронавируса.

Проучването също показва голямо трансатлантическо разделение за влиянието на Великобритания. 53% от американците смятат, че Великобритания е най-влиятелната страна в Европа, докато това мнение се споделя от едва 8% от германците и 6% от французите.

В проучването, проведено от германската Фондация "Бертелсман" и френския Институт "Монтен", са участвали повече от 1000 респонденти от всяка от трите страни на 9-22 януари и 11-19 май.