Кризата, породена от новия коронавирус, предизвика драматично влошаване на европейското обществено възприятие спрямо САЩ. Това показват нови обширни социологически проучвания, цитирани от "Гардиън".

Повече от 60% от анкетираните в Германия, Франция, Испания, Дания и Португалия са заявили, че са загубили доверие в САЩ като световен лидер.

Доклад въз основа на резултатите от проучването твърди, че шокът от пандемията е "травмирал" европейските граждани, оставяйки ги да се чувстват "сами и уязвими".

В почти всяка страна, където са направени проучвания, повечето хора казват, че възприятието им за САЩ се е влошило след избухването на пандемията. Негативните нагласи към САЩ са най-силно изразени в Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%). Във Франция 46%, а в Германия - 42% са заявили, че мнението им за САЩ се е влошило "много" по време на пандемията.

В анализ на данните, политическите експерти Сузи Денсън и Павел Зерка твърдят, че доверието в САЩ е "подкопано" в резултат на действията им по време на здравната криза и че подкрепата за трансатлантическия съюз "се срина".

Меркел обеща Германия да изведе ЕС от COVID-19 кризата по-силен отвсякога

Меркел обеща Германия да изведе ЕС от COVID-19 кризата по-силен отвсякога

Германия щяла да подготви Европа за бъдещето

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди в интервю за "Гардиън" в петък, че светът вече не може да приема за даденост, че Америка все още се стреми да бъде световен лидер. Проучването показва, че общественото мнение вече е наясно с промяната.

В доклада се изтъква: "Снето е доверието на европейците в САЩ. Мнозина бяха възмутени от хаотичния отговор на САЩ по отношение на COVID-19; липсата на солидарност, която показаха с европейците при затварянето на границите си на 12 март към членовете на Шенгенското пространство; и липсата си на лидерство в справянето с кризата с коронавируса на глобално равнище - или дори ангажираността с проблема (отвъд война на думи със Световната здравна организация)."

Изследването е поръчано от Европейския съвет по външни отношения, чието седалище е в Берлин, и е проведено от Datapraxis и YouGov в края на април и първата седмица на май, в девет страни от Европейския съюз, които заедно представляват две трети от населението на Общността.

Толкова ниско е доверието в бъдещето на трансатлантическото партньорство, че само 2% от анкетираните в Германия и 3% във Франция заявяват, че биха очаквали подкрепа от САЩ, докато Европа възстановява ударената си икономика.

Меркел затръшна вратата пред Великобритания за пост-Брекзит компромис

Меркел затръшна вратата пред Великобритания за пост-Брекзит компромис

Великобритания трябва да живее с последиците от по-слабите връзки с ЕС

"Европейците възприеха факта, че САЩ вече не са непременно приятели за Европа в моменти на нужда", изтъкват от Европейския съвет за външна политика.

Анализът им показва, че промяната на европейските нагласи надхвърля враждебността към Доналд Тръмп или лошото управление на администрацията му по отношение на на вируса в САЩ.

Авторите на анализа смятат, че сега има по-дълбинна несигурност относно Америка като сила завинаги, ангажираността на Америка към мултилатерализма и способността на САЩ да ръководи света.

Тръмп е ясен относно антипатията си към Европейския съюз от години. Той го обвинява, че "ограбва" САЩ по отношение на търговията. Наскоро той нареди изтеглянето на 10 000 американски войници от Германия.

Без САЩ начело на многостранната система, заключават авторите, европейците искат ЕС да поеме повече "владение" върху международни предизвикателства като пандемията и критичното положение с климата.

Първоначалните данни от проучването на Европейския съвет за външна политика, публикувани миналата седмица, показват голям скок в обществената подкрепа за по-голямо сътрудничество в ЕС, въпреки масовото разочарование от лошо координирания отговор на ЕС и от ефективността на националните правителства в кризата.

Авторите смятат, че търсенето на повече сътрудничество в ЕС се основава на осъзнаването, че световният ред след 1945 г. се променя и че осланянето на САЩ не е вариант. Те определят оттеглянето на САЩ от мултилатерализма като една от трите причини за ново настроение на несигурност в Европа. Другите фактори са недоброто справяне с пандемията от страна на европейските правителства на национално равнище и неспособността на ЕС да поеме инициативата по глобални проблеми.

"Сега европейците трябва да живеят със знанието, че въпреки всички структури, които създадохме, за да се защитим на равнище ЕС и на световно ниво, нашият континент може да се придвижи от удовлетвореност към пълно икономическо и социално затваряне за няколко седмици. Това осъзнаване може да има дълбоки последици за начина, по който Европа се ангажира с останалия свят", се подчертава още в анализа.