Великобритания ще трябва да "живее с последствията" от това, че британският премиер Борис Джонсън изостави плана на предшественичката си на поста Тереза ​​Мей за поддържане на тесни икономически връзки с Европейския съюз след Брекзит. Това подчерта германският канцлер Ангела Меркел, като втвърди тона си по отношение на перспективата за сценарий без споразумение между ЕС и Лондон в края на годината.

След повече от три години, в които германският канцлер многократно подчертава своята отвореност към споразумение, което би поддържало текущите потоци на Великобритания в търговията с Общността, тя намекна, че вратата, водеща до подобен компромис, вече се е затворила.

Брекзит: Германия призова ЕС да подготви план за "без сделка 2"

Брекзит: Германия призова ЕС да подготви план за "без сделка 2"

Преговарящите страни все още не са изгладили различията

"Трябва да изоставим идеята, че ние трябва да определим какво трябва да иска Великобритания", изтъкна Меркел в голямо интервю за малка група европейски вестници, включително британския "Гардиън". "Великобритания трябва да определи, а ние, ЕС27, ще отговорим по подходящ начин."

Говорейки дни преди Германия да поеме ротационното председателство на ЕС, Меркел даде да се разбере, че нейният приоритет е вместо това да прокара спасителния план на ЕС във връзка с пандемията от новия коронавирус, за да спре сриването на икономиката на Европа в най-големия спад от 1930-те години.

Навършвайки се през тази седмица 4 години от референдума за Брекзит, промяната на реториката от страна на канцлерката също така изглежда да слага край на подновените спекулации в британските медии, че Меркел може да се опита да смекчи червените линии на Брюксел, за да осигури споразумение в последния момент.

Лондон против ответни мита от Брюксел

Лондон против ответни мита от Брюксел

За периода след Брекзит

"С премиера Борис Джонсън, британското правителство иска да определи за себе си какви отношения ще има с нас след напускането на страната", посочва Меркел и добавя: "Тогава ще трябва да живее с последствията, разбира се, т. е. с по-малко взаимосвързана икономика."

По думите ѝ ако Великобритания не иска да има правила за околната среда и пазара на труда или социални стандарти, които да са сравними с тези на ЕС, "нашите отношения ще бъдат по-малко близки. Това ще означава, че Лондон не иска стандартите да продължат да се развиват паралелно".

Преговорите между Великобритания и ЕС са в безизходица във връзка с това дали Обединеното кралство трябва да се обвърже с развиващите се правила на ЕС за държавната помощ и общите екологични, социални и трудови стандарти в замяна на търговско споразумение с нулеви мита.

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Великобритания била готова за сценарий Брекзит без споразумение

Посланикът на Германия в Брюксел Михаел Клаус наскоро заяви, че очаква Брекзит да приковава по-голямата част от политическото внимание през есента, разпалвайки британските надежди, че шестмесечното председателство на Германия на Съвета на ЕС може да изтласка обратно преговорите в челото на политическия дневен ред, преди удълженият преговорен период да приключи на 31 декември.

Ала в интервюто, проведено около огромната кръгла конферентна маса в сградата на канцлерството в Берлин, за да се изпълнят правилата за физическо дистанциране, германският канцлер е обещала да изразходва по-голямата част от политическата си енергия по време на председателството на Германия за сближаване на страните членки на ЕС около съвместен икономически отговор на "предизвикателство с безпрецедентни размери", поставено от пандемията от новия коронавирус.

Кризата, породена от коронавируса, която се разрази на 15-ата и последна пълна година от престоя на Меркел на върха на германската политика, не просто доведе до забележителен ръст на нейния личен рейтинг на одобрение, но и до необичайно оттласкване от дълбоко вкоренената фискална сдържаност на нейната консервативна партия, отбелязва "Гардиън".