Германия призова ЕС да изготви планове в случай на Брекзит "без сделка 2". Предупреждението е във вътрешен документ, в който се настоява страните членки да не се съгласяват на британските планове за бързо сключване на сделка за търговията и сигурността "на всяка цена" още през лятото, пише "Гардиън".

Преговарящите страни все още не са изгладили различията по основните въпроси и отделно времето накъсява, след като премиерът Борис Джонсън потвърди, че преходният период няма да бъде удължаван.

ЕС склонен на компромиси за Брекзит

ЕС склонен на компромиси за Брекзит

Предлага нови преговори

Министър-председателят вярва, че може да бъде договорено споразумение през лятото, но според документа, с който "Ройтерс" се е сдобил, германското правителство смята, че септември е ключовият месец.

Документът е с дата 15 юни и в него пише: "От септември преговорите ще навлязат в гореща фаза. Великобритания вече увеличи заплахите в Брюксел, иска уреждане колкото е възможно в по-кратък срок и се надява да постигне успех на преговорите в последния момент".

"Следователно е важно да се запази единството на 27-те, да продължат да настояват за паралелен напредък във всички сфери и да заявят ясно, че няма да има споразумение на всяка цена. На национално и европейско ниво трябва да започне изготвянето на планове за действие в извънредни ситуации, за да сме подготвени за без сделка 2", се подчертава в документа.

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Великобритания била готова за сценарий Брекзит без споразумение

Представители на ЕС вярват, че истинският краен срок за постигане на сделка е 31 октомври, тъй като всяко споразумение трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

Двете страни не могат да разрешат следните спорни въпроси: гарантиране на равни условия и честна конкуренция между ЕС и Великобритания, достъп до риболовните води на Обединеното кралство, полицейско сътрудничество и механизъм за разрешаване на споровете.

Също в Брюксел са изненадани от нежеланието на Лондон да преговаря за бъдещето сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността.