Европейският съюз е склонен на компромиси по преговорите за Брекзит с Великобритания, заяви главният преговарящ Мишел Барние, цитиран от "Политико".

За целта обаче се очаква истинска ангажираност от страна на Лондон, което не се демонстрира в момента. 

Брюксел е готов да ускори търговските разговори със седмични срещи.

Барние настоя, че на Великобритания няма да бъде разрешено да налага условия и да се откаже от съществуващите обещания.

Имаме много малко време и затова помолих британския преговарящ Дейвид Фрост да участва в кръговете на преговорите през юли, август и септември чрез по-ограничени срещи между нас всяка седмица", каза Барние пред комисията по икономически и социални въпроси на ЕС.

Лондон и Брюксел са "доста далеч" от "широко очертание" на търговско споразумение, което да урежда отношенията между двете страни след Брекзит. Това обяви в края на май британският главен преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост.

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Великобритания била готова за сценарий Брекзит без споразумение

Британският представител изрази надежда, че на следващия кръг от преговори ще бъде постигнат "конструктивен" напредък, като отбеляза, че е важно да се осигури сигурност по отношение на резултатите от бъдещите отношения с Европейския съюз.

Фрост обаче натърти, че "ще бъде по-важно да се подготвим за края на годината, отколкото да се съсредоточим върху процеса на преговори "в някакъв момент".

Барние обяви тогава, че Великобритания е готова да приеме сценарий за Брекзит без споразумение и търговски тарифи, с цел да получи пълна регулаторна независимост, уточнява "Дейли Експрес", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Равнопоставеността по регулаторните въпроси и риболова са най-"разделителните въпроси" в преговорите. Според източниците обаче споразумението за риболова изглежда е уредено.

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Преходният период може да завърши и без сделка

Европейският съюз подкрепя двугодишно отлагане на търговското споразумение след Брекзит.