Преговорите за Брекзит ще бъдат трудни, докато британското правителство не промени подхода си, предупреди ирландският външен министър Саймън Ковини.

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период

Последният кръг от преговорите не е преминал добре и все още съществува риск преходният период да изтече в края на годината без търговска сделка.

Той каза, че този сценарий е последното нещо, от което се нуждаем, освен икономическия натиск заради Covid-19.

Самата пандемия усложни хода на преговорите.

Припомняме, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън настоя, че преходният период ще приключи на 31 декември със или без търговска сделка.

Преговарящият от ЕС Мишел Барние настоя да има равнопоставеност, така че и двете страни да работят в съответствие със същите стандарти и разходна база.

Премиерът на Ейре Лео Варадкар изрази подкрепата си за координиран подход на равнището на ЕС за премахване на коронавирусните ограничения при пътуване в разговор по телефона с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Надяват се скоро да определят дати за дискусии

Той я запозна с внимателните, постепенни стъпки, които Ирландия предприема, за да отвори отново икономиката си от блокирането на коронавируса.

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти се прилагат за Обединеното кралство. През това време страните трябва да договорят документ за процедурата за изграждане на бъдещи отношения.