Основните преговарящи за Брекзит на ЕС и Великобритания Мишел Барние и Дейвид Фрост в сряда ще очертаят датите за допълнителни двустранни преговори за отношенията, след като Великобритания напусне общността, съобщава Financial Times.

Телефонните консултации между тях ще се проведат за първи път след като Барние бе тестван положително за коронавирус на 19 март.

ЕС и Обединеното кралство трябва да приключат преговорите за бъдещо споразумение до края на тази година, въпреки пандемията, причинена от коронавируса. Следващите кръгове дискусии ще се проведат във формата на видеоконференции.

Контактите между Брюксел и Лондон продължават през периода на болестта на Барние. В началото на април се проведоха серия от консултации на преговарящи екипи по някои технически въпроси. Представителят на Европейската комисия също проведе консултации с Фрост.

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти се прилагат за Обединеното кралство. През това време страните трябва да договорят документ за процедурата за изграждане на бъдещи отношения.

Преговорите между Лондон и Брюксел под въпрос заради коронавируса

Преговорите между Лондон и Брюксел под въпрос заради коронавируса

Гоув уточни пред законодателите, че тази сутрин колегите от Брюксел са намекнали, че вторият кръг преговори може и да не се състои

Договорът за излизане на Великобритания - известен като споразумението за оттегляне - уточнява, че всяко удължаване трябва да бъде договорено и одобрено до края на юни. Но това не може да се направи за една нощ.

Великобритания и ЕС трябва да договарят "финансова вноска", която ще бъде платена от Обединеното кралство в замяна на продължителен достъп.

ЕС също би трябвало да премине през собствените си вътрешни процедури, включително да получи официално одобрение от Съвета на ЕС, институцията, която обединява националните правителства.

Окончателното решение за удължаване на срока ще бъде взето от "съвместния комитет" между ЕС и Обединеното кралство, който контролира споразумението. Представителите на ЕС смятат, че процесът може да приключи за две седмици. Това означава, че има още много време, но часовникът тиктака.

Британският договор за излизане не казва нищо за някаква методология за изчисляване на това, което би трябвало да плати. Остава да се договори.

Други страни, като Норвегия, също плащат за достъп до единния пазар, но няма реален прецедент за ситуацията на Великобритания като напускаща държава-членка.

Дипломати от ЕС заявиха, че отправна точка за Брюксел ще бъде да разгледа колко Британия плаща в бюджета на ЕС като държава-членка, а след това да вземе предвид, че Великобритания оттук нататък ще бъде извън много бюджетни програми на ЕС и затова вече няма да се възползва от тях.

Според изчисленията на Камарата на общините, нетният принос на Великобритания в бюджета на ЕС (сумата, която е платила минус това, което е получила в постъпления от ОСП и други програми на ЕС) е била средно около 7,9 млрд. паунда годишно между 2013 г. и 2017 .

Но това, което Великобритания би платила, в крайна сметка ще зависи от кои програми се присъединява и от продължителността на удължаването, което иска.

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период