Лондон и Брюксел са "доста далеч" от "широко очертание" на търговско споразумение, което да урежда отношенията между двете страни след Брекзит. Това обяви британският главен преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост, цитиран от британските медии.

Британският представител изрази надежда, че на следващия кръг от преговори ще бъде постигнат "конструктивен" напредък, като отбеляза, че е важно да се осигури сигурност по отношение на резултатите от бъдещите отношения с Европейския съюз.

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Преходният период може да завърши и без сделка

Фрост обаче натърти, че "ще бъде по-важно да се подготвим за края на годината, отколкото да се съсредоточим върху процеса на преговори "в някакъв момент".

Междувременно главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние смята, че Великобритания е готова да приеме сценарий за Брекзит без споразумение и търговски тарифи, с цел да получи пълна регулаторна независимост, уточнява "Дейли Експрес", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Надяват се скоро да определят дати за дискусии

Равнопоставеността по регулаторните въпроси и риболова са най-"разделителните въпроси" в преговорите. Според източниците обаче споразумението за риболова изглежда е уредено.

В писмо, изпратено до британските депутати, Барние повтори, че Европейският съюз подкрепя двугодишно отлагане на търговското споразумение след Брекзит.

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период