Северна Македония ще проведе президентски избори в неделя. Това са първите избори, откакто страната е с ново име, информира АФП.

Гласуването за предимно церемониалния пост идва по-малко от три месеца, след като договореностите за новото име между Атина и Скопие влязоха в сила, с което се прекрати дългогодишен спор за името между двата съседа.

Турция плаши да блокира членството на Северна Македония в НАТО

Турция плаши да блокира членството на Северна Македония в НАТО

Ако балканската държава не екстрадира 15 турски граждани

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас сключиха споразумение през юни 2018 г. името на страната да се преименува на Северна Македония, слагайки край на 27-годишния спор. Сделката беше финализирана през януари след продължителна политическа битка и яростната съпротива на опозицията от двете страни на границата. В замяна на промененото име Атина обяви, че няма да пречи на Скопие да се присъедини към ЕС и НАТО.

Нено Димов не иска Македония да допуска нашите грешки с ЕС

Нено Димов не иска Македония да допуска нашите грешки с ЕС

Той подписа с македонския си колега Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите

Докато евролидерите отпразнуваха сделката, обикновените хора не споделят ентусиазма им.

Скопие се надява да започне преговори за присъединяване с ЕС през юни, но анализатори алармират, че 1,8-милионният електорат в Северна Македония е разтревожен повече за жизненото си равнище.

Снимка 419093

Източник: ЕПА

Според националната статистика средната месечна заплата в Северна Македония е 400 евро, а безработицата е на ниво над 20%.

Македонците ще изберат за президент един от тримата кандидати.

Кандидатът на управляващата Социалдемократическа партия 56-годишният Стево Пендаровски подкрепя европейския дневен ред.

"Да се гласува за Стево Пендаровски означава гласуване за европейско образование, европейски заплати и европейски стандарт на живот", вярва Заев.

Ако Пендаровски загуби или избирателната активност е под 40%, изискване вотът да бъде валиден, това ще е голям удар върху премиера Заев. Подобно развитие може да тласне страната към предсрочни парламентарни избори и възникване на нова нестабилност в балканската държава.

Съперниците на Пендаровски са десният кандидат Гордана Силяновска-Давкова, подкрепяна от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, и Блерим Река, който представлява ентическото албанско малцинство.

Река, 59-годишен професор, ще се опита да спечели подкрепата не само на етническите албанци, които представляват 20-25% от 2-милионното население на Северна Македония, а и на македонците.

Пендаровски има малка преднина, показват социологическите проучвания. Но сондажите, макар че се възприемат като ненадеждни, прогнозират втори тур между Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова, който ще се състои на 5 май.

Настоящият националистически президент Георге Иванов няма право да се кандидатира след два петгодишни мандата.

63-годишната Давкова е против новото име на страната, но ще "спази" сделката, ако бъде избрана.

Силяновска-Давкова предприе атака от друг ъгъл.

"Младите напускат страната само заради корупцията, защото ние имаме хора на власт, които мислят само за работни позиции и бъдещето на техните собствени деца за сметка на държавния бюджет", предупреди тя на митинг в централния град Велес.

Река също предупреди, че "умората от институционализираната корупция, непотизъм" също принуждават македонците да бягат към чужбина.

"Ако не успеем да изградим република, основана на върховенството на закона, ние ще свършим като празна държава", предупреди той.

Данни на Световната банка показват, че Северна Македония е изгубила ¼ от населението си между 2000 и 2015 г.