България и Северна Македония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов изтъкна, че още по време на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз присъединяването на Западните Балкани е било посочено като приоритет на външната политика на страната ни. Той изрази надежда, че преговорите между западната ни съседка и ЕС ще започнат още през юни.

Министър Димов подчерта, че България вече е извървяла пътя, по който предстои Северна Македония да поеме. Натрупахме много опит в ключови сфери, свързани с околната среда, и подписаното днес споразумение е в посока споделяне на опита ни - негативен и позитивен, в тези 10 години, заяви той.

По негови думи целта е страната ни е да помогне на Северна Македония да не допуска грешките, които ние сме допуснали, като в същото време извлече позитивите, които ние сме успели да постигнем.

Македония и Албания започват преговори за членство в ЕС до края на 2019-а

Македония и Албания започват преговори за членство в ЕС до края на 2019-а

Това са се разбрали лидерите на страните членки на ЕС

Той посочи, че членството в ЕС не е самоцел. Целта на гражданите и на двете държави е да живеят по-добре и околната среда е ключов елемент от качеството на живот на всеки човек, заяви Димов.

От своя страна министърът на околната среда и пространственото планиране на Република Северна Македония Садулла Дураки подчерта, че България и Северна Македония са приятелски държави и изрази убеденост, че страната му ще може да разчита на подкрепата на България.

Следващите стъпки в сътрудничеството между двете страни ще са на експертно ниво, за да се подготви Северна Македония за началото на преговорите си за присъединяване към ЕС.

Седмица след 5 май, за когато е насрочен вторият тур на президентските избори в Северна Македония, е предвидена среща, на която ще се обсъдят теми в три области - опазване на водите, отпадъци и биологично разнообразие. Внимание ще се обърне и на опазването чистотата на въздуха - проблем и в двете държави, както и приемането на рамково законодателство. В края на май министър Димов ще се срещне с македонския си колега в Скопие.

Наши експерти помагат на Албания и Македония по пътя към ЕС

Наши експерти помагат на Албания и Македония по пътя към ЕС

Екатерина Захариева припомни ролята на България за започване на преговорите