Новоизбраният кмет на Будапеща заяви, че победата му на проведените в неделя местни избори е еталон за успех срещу партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, информира "Ройтерс".

След поредица от девет изборни загуби от 2006 г. опозицията се обедини тази година и нанесе първия голям удар върху управляващите. Опозицията спечели в столицата и други големи градове. Управлението на Орбан обаче ще продължи най-малко до 2022 г.

Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Както и 10 от 23-те най-големи града в страната

Опозицията трябва да остане обединена дотогава и да представи алтернатива, призова 44-годишният Гергей Карачон, либерален социолог, който днес ще поеме управлението на унгарската столица.

"Няма алтернатива на сътрудничеството. Всеки от опозицията смята това за еднопосочна улица. Нито един опозиционен гласоподавател няма да приеме разпад на единството", каза още той.

В опозицията участват най-малко половин дузина партии. Карачон признава, че алиансът му ще трябва да балансира върху опънато въже, но победата му е образец: обединение, много работа и канализиране на недоволството на избирателите.

По думите му отнело е доста време на опозицията да се адаптира към новите изборни реалности, които наказват по-малките партии и награждават по-големите, но опозицията е направила необходимите промени, за да се приспособи.

Въпреки че планира да остане основна опозиционна фигура, като кмет Гергей Карачон заяви, че първо ще се фокусира върху града и ще сътрудничи с националното правителство на Орбан, което също излезе с помирителен тон след изборите.

Общините под контрола на опозицията не могат да бъдат използвани като бастиони в политическата битка между опозиционните партии и правителството, подчерта той и добави, че повече от 3 милиона от 10 милиона унгарци сега живеят в райони, контролирани от опозицията.

Ако тези общини покажат нов вид управление и това спечели подкрепата на гласоподавателите, те могат да допринесат за успех на следващите избори, добави новоизбраният кмет.