Европейският съюз трябва да "действа смело и уверено", за да не се превърне в жертва на търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп, да "защити интересите и ценностите си" срещу нарастващо агресивния Китай и да се противопостави на продължаващата заплаха за сигурността от Русия.

Това призова новоизбраният председател на Европейския съвет Шарл Мишел пред дипломати и политици от ЕС в първата си голяма реч, откакто беше избран от лидерите на ЕС да оглави Европейския съвет от 1 декември, пише "Политико".

"Твърдо вярвам, че Европейският съюз трябва да играе водеща роля на световната арена", поясни Мишел, който все още е премиер на Белгия. "Ако не го направим, други ще го сторят. И те ще го направят в техен си интерес, а не наш", предупреди Мишел.

В обръщението си Шарл Мишел подчерта, че Съветът е одобрил стратегически дневен ред, който призовава за действия в борбата с климатичните промени, уреждане на дългогодишния спор около миграцията и бежанската политика и бързо сключване на споразумение за новата дългосрочна бюджетна рамка. Въпреки че очерта тези и други задачи, белгийският премиер уточни: "Брекзит е най-предизвикателният проблем, пред който сме изправени днес".

В коментарите си за Брекзит Мишел се фокусира върху ограничаване на щетите и поддържане на бъдещи отношения, което представлява промяна от позицията на настоящия председател Доналд Туск, който постоянно изразяваше съжаление за напускането на Великобритания.

Мишел обрисува ЕС като защитник на мултилатерализма.

Той каза още, че ЕС трябва да се противопостави на заплахите от Русия "на източната граница и в Южна Европа".

"Русия остава съсед също. Ние трябва да приемем тази реалност", подчерта белгийският министър-председател.