Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонару понесе остри критики след спорен коментар, че народът на държавата "все още не знае какво е диктатура", пише "Гардиън".

Латиноамериканската държава беше под диктатура в продължение на две десетилетия.

Бившият капитан от армията, който не крие подкрепата си за военната диктатура в Бразилия в периода 1964-1985 г., направи коментара след телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Новият бразилски външен министър не вярва в климатичните промени

Новият бразилски външен министър не вярва в климатичните промени

Това е заговор на марксистите за задушаване на Запада

Унгария "е държава, която много изстрада с комунизма в миналото си, хора, които знаят какво е диктатура", обяви Болсонару на пресконференция пред дома си в Рио де Жанейро.

"Бразилският народ все още не знае какво е диктатура, не знае какво е да пострадаш от ръцете на тези хора", смята той.

Хосе Мигел Виванко, изпълнителен директор на американския отдел на "Хюман райтс уоч", разкритикува Болсонару за използваните от него "тактики от Студената война".

"Изключително обезпокоително и показно е, че Болсонару взема съвет от добре известен популист-автократ като Орбан. Всеки, който се съмнява в страданието на Бразилия по време на военното управление, просто трябва да си спомни грубите, систематичните и широкоразпространените нарушения на правата на човека, извършени от режима", подчерта Виванко.

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Жаир Болсонару е сравняван от най-яростните си критици с Адолф Хитлер

В правителствен доклад от 2014 г. се заключава, че повече от 400 души са убити или са изчезнали, а много други са изтезавани по време на военната хунта, цензурирала медиите и културата, принуждавайки много бразилци да напуснат страната.

Според журналисти коментарът на Болсонару е "поредната глупост".

Болсонару ще встъпи в длъжност на 1 януари.