Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който може да се окаже лекарство за болните от рак, съобщава изданието Otago Daily Times.

Съобщава се, че вирусът атакува раковите клетки, без да засяга здравите.

Изследователите са използвали електронен микроскоп с висока резолюция, за да проследят действието на антираковия вирус върху туморните клетки.

Вирусът Seneca Valley (SVV) е един от основните научни проекти на лабораторията, ръководена от академичния директор на отдела за електронни микроскопски изследвания OMNI - Михнея Бостина, старши преподавател в департамента по микробиология и имунология.

Д-р Бостина се надява, че резултатите от последното изследване ще доближат учените до прилагането на вируса в клиничната практика. Той обяснява различното действие на вируса SVV върху раковите клетки и върху подобни на тях протеини.

"Можем точно да видим как вирусът влиза в раковите клетки и не докосва останалите" - подчертава изследователят.

Наблюденията върху структурата му помагат на научния екип да установи коя част от вируса е съществена за свързването със съответния рецептор и коя не.

"Ако искаме да направим вируса по-ефикасен в борбата с рака, можем да запазим непокътната тази част, която взаимодейства с раковите клетки и да модифицираме останалата част, за да може вирусът да избяга от атаките на имунната система", пояснява д-р Бостина.

Учените близо до голям пробив -  универсален кръвен тест за рак

Учените близо до голям пробив - универсален кръвен тест за рак

Ракът на яйчниците най-лесно се установява, последван от рака на черния дроб...

Съвместно с учени от Института за наука и технологии на японския остров Окинава, екипът от Отаго използва крио-електронен микроскоп, за да получи хиляди изображения на свързания с рецептора вирус, които да използва за да "сглоби" образ с висока резолюция на структурата.

Рецепторът - протеин, наречен ANTXR1, е открит в туморните клетки, а неговият братовчед ANTXR2 се появява само в здравите.

Вирусът не взаимодейства с протеина от здравите клетки, но проявява силен афинитет към ANTXR1. Способността на SVV да унищожава рака е доказана в клинични изпитания, но проблемът е, че човешкият организъм изработва имунитет срещу вируса в рамките на няколко седмици.

Това налага необходимостта от неговото модифициране, за да се преодолее имунната защита.