Учени са на път да направят голяма крачка към разработването на универсален кръвен тест за рак, който може да установява тумори много преди човек да получи някакви симптоми, пише "Гардиън".

Новият тест, който ще реагира при мутирала ДНК, която свободно се придвижва в кръвта или свързани с рака протеини, дава положителен резултат при 70% от случаите, свързани с 8 вида рак. В проучването са участвали повече от 1000 пациенти.

В бъдеще подобен тест редовно може да бъде използван в скрининг програми и по-рано да се диагностицира и лекува злокачественото заболяване.

Използването на комбинацията от подбрани биомаркери за ранно откриване има потенциал да промени начина, по който ние проверяваме за рак, каза Николас Пападопулос, професор по онкология в Университета "Джон Хопкинс" и един от авторите на изследването.

Тестът също може да определи формата на рака - цел, която предишни кръвни тестове не можеха да постигнат.

Кръвният тест засича присъствието на грешки в 16 гена, които често мутират в различен вид рак. Кръвта на пациента също е тествана за 8 известни протеинови биомаркери, които ще позволяват да се разбере къде се намира туморът в тялото.

Взети са кръвни проби от 1005 пациенти. Тестът е засякъл между 33% и 98% от случаите на заболяване. Ракът на яйчниците най-лесно се установява, последван от рака на черния дроб, на стомаха, на панкреаса, на хранопровода, на дебелото черво, на белия дроб и гърдата.

В момента няма скрининг тестове за пет вида рак - на яйчниците, на черния дроб, на стомаха, на панкреаса и хранопровода. Тестът позволява откриване от 69% до 98%.

Въпреки че настоящият тест не открива всички форми на рак, установява много видове злокачествено заболяване, които в момента остават незабелязани в началото.

Екипът зад изработването на теста, известен като CancerSEEK, предвижда цената му да е под 500 долара на пациент. Откритията са публикувани в списание Science.