Продължителната война в Йемен има пагубно въздействие върху психичното здраве на децата, като повече от половината казват, че се чувстват тъжни и депресирани, предупредиха от организацията "Спасете децата", цитирани от АФП.

Правителството, подкрепено от военна коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бори с въоръжените от Иран шиитски бунтовници хуси повече от пет години в конфликт, който потопи страната най-тежката хуманитарна криза в света, според ООН.

Повече от половината анкетирани деца казаха, че се борят с тъга и депресия, като едно на десет казват, че се чувстват така постоянно, се казва в доклад на благотворителната група. Около едно на пет деца казаха, че винаги се страхуват и винаги скърбят.

Групата заяви, че проучването е най-голямото по рода си сред деца и родители след избухването на войната.

"Спасете децата" са интервюирали 629 деца на възраст между 13 и 17 години и 627 родители и други възпитатели в три йеменски региона.

Хусите в Йемен изстреляха балистични ракети към Саудитска Арабия

Хусите в Йемен изстреляха балистични ракети към Саудитска Арабия

В интернет се появиха видеокадри от летящите ракети

Проучването идва в момент, когато Йемен, който отдавна е най-обеднялата държава на Арабския полуостров, е изправен и пред настъпващата заплаха от новия коронавирус.

Въпреки че до момента не е регистрирал нито един случай на COVID-19, възможността за възникване на епидемия заплашва и без това слабата система на здравеопазване.

Конфликтът е принудил два милиона деца да бягат от домовете им и да отпаднат от училище.

ООН: Атаките в Йемен са с 80% по-малко

ООН: Атаките в Йемен са с 80% по-малко

На фона на опитите за примирие

Повече от 7 522 младежи са били убити или осакатени през последните пет години, се казва в доклада, като се добавя, че около 2,1 милиона деца под пет години са остро недохранени.