В крайна сметка само 20 минути разделиха евролидерите от поставяне на нов рекорд за най-продължителна среща на Европейския съвет, изпреварвайки срещата на върха в Ница през 2000 г. Това обяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от "Политико".

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

За да бъде подобрен рекордът, евролидерите трябва да продължат да преговарят до 06,05 часа тази сутрин местно време

Рекордът от Ница щеше да бъде подобрен, ако срещата на върха бе продължила до 06,05 часа тази сутрин, но разговорите приключиха в 05,45 часа, каза Рюте пред журналисти.

"Попитах Шарл Мишел дали трябва да говоря малко по-дълго, всеки си разсмя. Тогава Конте поиска да вземе думата и говори доста дълго време, така че аз си помислих, че ще го направим. Но в крайна сметка приключихме по-рано", отбеляза холандският политик.

Рюте, който беше под голям натиск от мнозина заради неотстъпчивата позиция на Холандия на преговорите, призна, че в дадени моменти настроението е било напрегнато, но подчерта, че остава в добри отношения с колегите си: "Всички са професионалисти".

Холандия и Италия бяха на противоположни позиции по някои от най-спорните въпроси на срещата на върха. Това до известна степен се отнася и по въпроса дали разговорите са продължили рекордно време.

Докато Рюте заяви, че са били близо до рекорд, италианският му колега Джузепе Конте е на друго мнение.

"Ние вероятно поставихме рекорд и надминахме срещата на върха в Ница по продължителност", каза Джузепе Конте.

Но според "Политико" сметките сочат, че срещата от 17 юли (10,00 часа) до 21 юли (05,45 часа) е продължила 91 часа и 45 минути, което означава колкото тази в Ница през 2000 г., започнала на 7 декември в 9,45 часа и приключила на 11 декември в 05,30 часа - пак 91 часа и 45 минути.

Има обаче някои разногласия дали европейската конференция в Ница трябва да се разглежда като среща на върха на Европейския съвет.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.