Не трябва да повтаряме грешките от последните десетилетия и да чакаме да се върне комунизмът, ние трябва да променим ситуацията към по-добро, не можем да чакаме.

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в ежегодното си послание пред Федералното събрание, цитиран от местни медии.

Руският лидер говори предимно за проблемите в страната и плановете на правителството за разлика от миналата година, когато предимно обърна внимание на външнополитическата ситуация

Той обеща на руснаците по-добри условия на живот "в рамките на тази година".

"През тази година руснаците трябва да усетят промени към по-добро", каза той пред депутатите и сенаторите от двете камари на руския парламент.

"Благодарение на много години колективни усилия и резултатите, които постигнахме, сега ние можем да инвестираме...огромни, най-малко за нашата страна, финансови ресурси в развитието на Русия. Никой не ни ги е дал, не сме ги заели, тези средства са създадени от милиони наши граждани...средствата трябва да бъдат използвани...да се увеличи благосъстоянието на руските семейства", добави той.

Снимка 407653

Източник: ЕПА

По думите му до 2024 г. Русия трябва да постигне положителен нетен ръст на населението след преодоляване на настоящия спад, който е в резултат на огромните жертви през Втората световна война и икономически проблеми след разпадането на СССР.

Путин обещава повече пари за подпомагане на семействата с деца. Данъчни облекчения за многодетните семейства.

Руският президент обяви, че 19 милиона руснаци живеят в бедност, но припомни, че през 2000 г. броят им е бил 40 милиона души.

Темпът на ръст на икономиката на Русия трябва да е над 3%, поиска президентът на Русия.

Снимка 407652

Източник: ЕПА

Той съобщи, че за първи път златният и валутният резерв напълно покриват външния дълг. Путин посочи четири приоритета в икономиката: ръст на производителността на труда, увеличаване на износа на нехранителни стоки, подобряване на бизнес климата и премахване на икономическите ограничения.

Според него Русия е постигнала технологичен пробив в сферата на отбраната. Той смята, че това е голямо постижение, за което младите специалисти са изиграли ключова роля.

Разработката на "Авангард" е толкова важна, колкото изпращането на първия спътник в космоса, сравни той и добави, че правителството се опитва да копира това, което направи със съвременните стратегически оръжия в гражданската сфера като генетика и изкуствен интелект.

Групите от спътници трябва да се увеличат, поиска Владимир Путин.

Руският лидер отбеляза, че първите резултати от изпълнението на националните проекти трябва да бъдат обобщени през 2020 г.