Лидерът на КНДР Ким Чен-ун обеща на държавния глава на Южна Корея Мун Дже-ин да не бъде буден рано сутрин с обаждания, че тоталитарната държава е провела ракетно изпитание, съобщи Сеул, информира АФП.

През миналата година Пхенян проведе 20 изпитания на балистични ракети. Почти всички от тях бяха в ранните часове.

Мун винаги свиква Съвета за национална сигурност след подобни действия от страна на КНДР.

Ким Чен-ун иска да „напише нова история” с Южна Корея

Ким Чен-ун иска да „напише нова история” с Южна Корея

Лидерът на КНДР поиска по-тесни контакти със Сеул

Но по време на срещата на южнокорейски дипломати с Ким по-рано тази седмица лидерът на Северна Корея е обещал повече да не буди Мун Дже-ин рано сутрин.

Днес ми хрумна, че сънят на президента Мун не трябва да бъде прекъсван с позвънявания рано сутрин, казал Ким Чен-ун, според официален представител на администрацията на южнокорейския лидер.

По време на четиричасовата среща в понеделник Ким се е съгласил да се срещне с Мун през април, а също така да проведе разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. КНДР обеща да преговаря за ядрените оръжия, да не провежда ракетни или ядрени изпитания по време на диалога, а също така двете Кореи да открият "гореща линия" между лидерите.

Ако нещата не вървят добре при преговорите на официалните лица и те се държат арогантно, президентът и аз можем да разговаряме директно по телефона и по-лесно да разрешим нещата, предложил Ким.