Най-малко 34 души са загинали и стотици са ранени при силно земетресение на индонезийския остров Сулавеси, което предизвика свлачища и унищожи къщи, информира "Гардиън".

Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си и да потърсят безопасно място заради земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер малко след 01,00 часа местно време в петък сутринта. Епицентър е на 6 километра североизточно от град Маджене в Западно Сулавеси.

Жертви и ранени след силно земетресение в Индонезия

Жертви и ранени след силно земетресение в Индонезия

Около 2000 разселени лица бяха евакуирани в няколко временни приюта

Стотици сгради са унищожени или с големи щети, включително и болница, която се срути с повече от дузина пациенти и здравни работници, които са заклещени.

26 души са загинали в град Мамуджу.

По-рано бе съобщено, че в Маджене са загинали четирима души, а 637 са ранени.

Земетресението във вътрешността на острова е продължило около седем секунди. Не е предизвикало предупреждение за цунами, но като предпазна мярка хората по крайбрежните райони са евакуирани.

Министерството на външните работи на България съобщи, че няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Индонезия. Ведомството се позовава на данни на посолството ни в Джакарта.

Към момента няма опасност от цунами след труса с магнитуд 6,1, разтърсил региона на град Маджене, Западно Сулавеси. Островът се намира в отдалечен район от столицата Джакарта и на негова територия няма български граждани, отбелязва ведомството. 

Властите призоваха жителите в районите около епицентъра на земетресението в Маджене да избягват напукани или повредени сгради от мощния трус, и преди да се върнат в домовете си да се уверят, че те са сигурни за обитаване.

През 2018 г. земетресение в Сулавеси с магнитуд 6,2 по Рихтер предизвика цунами и уби хиляди хора.