Няма пострадали български военнослужещи при атентат с кола-бомба в провинция Кандахар, Афганистан, съобщиха от министерството на отбраната.

Атентатът е станал в провинция Кандахар, Афганистан на 13 ноември. Терористичният акт е на разстояние над 11 км от базата, където е дислоциран българският военен контингент.

Припомняме, 34-ият български контингент в Афганистан е в състав от над 100 военнослужещи. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар.

Екипът от съветници изпълнява задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.