Преговорите между САЩ и ЕС за сключване на споразумение за свободна търговия „ще се провалят”, ако Вашингтон откаже да направи отстъпки.

Това предупреди германският икономически министър Зигмар Габриел преди визитата на американския президент Барак Обама в Германия, цитиран от „Франс прес”.

30 000 шестваха в Хановер срещу ТПТИ

30 000 шестваха в Хановер срещу ТПТИ

Предимно леви, еколози и земеделски производители

Американците искат бързо да прокарат идеята си „Купувай американско”. Ние не можем да приемем това. Те не искат да допуснат европейски компании до участие в обществени поръчки. За мен това е в противоречие със свободната търговия, обясни Габриел пред бизнес всекидневника Handelsblatt.

Ако американците продължат да заемат тази позиция, ние не се нуждаем от договор за свободна търговия. И ТТИП (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство) ще се провали, добави той.

Много европейци са против ТТИП, тъй като се смята, че споразумението няма да спазва високите екологични и други стандарти в Европейския съюз, а също така заради непрозрачното провеждане на преговорите.

Десетки хиляди хора излязоха на демонстрация в събота в германския град Хановер, обявявайки се срещу ТТИП. Именно в същия град Обама ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел за готвеното споразумение.