Лидерът на полската партия „Право и справедливост” (PiS) Ярослав Качински няма планове да става премиер на страната. Самият той потвърди това пред всекидневника Gazeta Polska, цитиран от Ройтерс.

Така той отрече спекулации, че може да поеме управлението на страната.

Премиерът Беата Шидло обяви планове за промени в правителството миналият месец. Тя смени финансовия министър Павел Шаламаха с вицепремиера Матеуш Моравецки, който заемаше поста на икономически министър.

Вариантът за промяна на премиера не е взет сериозно под внимание, след като аз съм бил единственият кандидат, и аз нямам такива планове, каза Качински, който по-рано тази година описа правителството на Шидло като „експеримент”.

Той добави, че подкрепя решението да се позволи на Моравецки да използва повече инструменти за прокарване на плана му за засилване на икономиката.

Пред нас е огромна промяна в икономическата сфера. Благодарение на последните промени в правителство сега тя влиза във фазата на прилагане. Ако планът успее (...), ще ускори икономическия ръст с около 1%, обясни Качински, който упражнява голяма влияние върху кабинета.

Планът на Моравецки е да се стимулира полският капитал и да играе по-голяма роля в икономиката. Той също иска да се увеличат иновациите и експортът, но критици на предложенията му твърдят, че са твърде общи.