Губернаторът Андрю Куомо заяви, че 70% от пълнолетните в Ню Йорк са получили поне една доза коронавирус ваксина, праг, според който щатът ще празнува, като облекчи много от останалите правила за социално дистанциране и го отбеляза с фойерверки, съобщава АП.

"Какво означава 70%? Това означава, че вече можем да се върнем към живота такъв, какъвто го познаваме", каза Куомо пред Световния търговски център в Манхатън.

"В сила е незабавно, щатът вдига ограниченията", които изискват много видове предприятия да следват протоколи за почистване или да измерват температурата на хората или да ги проверяват за последните симптоми на COVID-19.

Киносалоните вече няма да трябва да оставят празни места. Ресторантите вече няма да бъдат принуждавани да провеждат партита на разстояние най-малко 2 метра. Магазините няма да трябва да ограничават броя клиенти, които приемат.

Някои правила ще останат: засега жителите на Ню Йорк ще продължат да носят маски в училища, подлези, големи спортни арени, приюти за бездомни, болници, старчески домове, затвори.

Неваксинираните жители на Ню Йорк все още ще бъдат с маски, докато са на закрито на обществени места.

Куомо заяви, че вечерта ще има фойерверки, за да отпразнуват и почетат основните работници. Ню Йорк достигна 69,5% от ваксинирани пълнолетни в събота, и 69,9% в понеделник.

Но Куомо каза, че Ню Йорк ще запомни вторник, 15 юни - рождена дата и на покойния му баща, бившия губернатор Марио Куомо - като датата, когато Ню Йорк "отново се издигна".

Досега около 50 процента от жителите на Ню Йорк от всички възрасти са напълно ваксинирани, според федералните данни.

Д-р Анна Берштейн, професор по здравеопазване на популацията в Медицинския факултет на Университета в Ню Йорк Гросман, заяви, че увеличението на по-заразните варианти може да означава, че до 85% от населението ще трябва да бъдат ваксинирани за стаден имунитет.

Тя призова обществото да продължи да избягва претъпкани, лошо проветриви вътрешни пространства в по-малко ваксинирани общности.

От 1 януари около 1,1 милиона души са дали положителни тестове за коронавирус в Ню Йорк, според щатските данни, но новите инфекции са намалели рязко тази пролет.

През последните 7 дни Ню Йорк е средно с около 430 нови случая на коронавирус на ден, най-ниското регистрирано ниво от началото на пандемията. По-малко от 620 пациенти са хоспитализирани в щата, най-ниското ниво от края на август.

Темпът на ваксинации се забави значително. Степента на ваксинация изостава в някои общности, включително в някои селски окръзи и части на Ню Йорк. Чернокожите жители на Ню Йорк също имат значително по-ниски нива на ваксинация в щата, отколкото повечето други демографски групи.

Здравните служители съобщиха, че близо 900 души са получили ваксини с изтекъл срок на място за ваксинация на Таймс Скуеър по-рано този месец. 899-те души, които са получили дози от ваксината Pfizer в бившата сграда на NFL Experience на Таймс Скуеър между 5 юни и 10 юни, трябва да насрочат нова ваксинация с Pfizer възможно най-скоро, заявиха здравните власти на Ню Йорк. 

ATC Vaccination Services, компанията, която е поставила дозите по договор с града, коментира в изявление: "Извиняваме се за неудобството на получателите на въпросната партида ваксини и искаме хората преди всичко да знаят, че няма опасност от ваксината, която са получили."