Бащите - основатели ни завещаха дар - свободата. Това заяви в прощалната си реч към нацията президентът Барак Обама.

Той избра да я произнесе в родния си град Чикаго. Това стана недалеч от мястото, където преди осем години той прие номинацията за президент.

Бащите основатели ни завещаха дар - свободата. Свободата да преследваме нашите индивидуални мечти чрез нашата пот, труд и въображение, заяви Обама. Той не пропусна да отбележи, че промяната се случва само, когато обикновените хора се включат и заедно я поискат.

Демокрацията ни е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост, предупреди Барак Обама.

Речта на Обама беше насочена към запазване на единството на нацията, която е съставена от разнообразни народности.

САЩ са най-влиятелната държава в света. Основна заплаха са екстремистите и авторитарните режими, каза Обама. Той подчерта усилията за справяне с тероризма.

За Мишел и мен, Чикаго е мястото, където започна всичко. Това е градът, който ни показа силата и фундаментален добротата на американския народ, каза Обама. Аз се връщам до мястото, където всичко започна, за да изкажа най-искренно сбогом на американския народ Надявам се, че ще се присъединят към мен -.. искам да ви благодаря за всичко, което сте направили, отбеляза Обама.

Барак Обама бе приветстван с бурни овации от хиляди хора в Чикаго, събрали се да чуят прощалната му реч. Тази вечер е мой ред да кажа благодаря, започна речта си Обама. Всеки ден се учех от вас.

Вие ме направихте по-добър президент. В края на речта си той не пропусна да благодари на семейството си за подкрепата. Вие спечелихте брат, обърна се Обама към вицепрезидента Джо Байдън. Той му благодари за подкрепата по време на двата му мандат а в Белия дом.

Той не пропусна да отбележи, че миналата година, доходите са нараснали за всички, за всички възрастови групи, за мъже и за жени.

Занапред трябва да поддържаме закони против дискриминацията - в наемането, в жилища, в образованието и системата на наказателното правораздаване, завеща Обама.