Президентът на САЩ Барак Обама заяви на пресконференция на първия ден от Г-7 в Япония, че световните лидери са притеснени от милиардера и кандидат на Републиканската партия за президент на страната Доналд Тръмп.

Според него „справедливо е да се каже”, че световните лидери са „изненадани” от Тръмп и е „разумно” да се безпокоят.

Светът обръща внимание на изборите в САЩ. Те обръщат повече внимание понякога в сравнение с нас на техните избори. САЩ са в центъра на международния ред”, и световните лидери са „изненадани от номинацията на републиканците”, поясни още Обама.

Защото много от предложенията, които направи показват или невежество в световните дела, или непристойно поведение, или интерес да получи постове в „Туитър” или да излезе на главните страници на изданията вместо действително да мисли какво е необходимо за американската сигурност, изтъкна още американският лидер по адрес на Тръмп.

По отношение на битката в Демократическата партия президентът каза, че няма големи идеологически противоречия между Бърни Сандърс и Хилари Клинтън, вземайки под внимание образованието и здравеопазването. Според него единственото реално различие е в „тактиките”.

И двамата са добри хора. Двете страни водят сериозна кампания”, смята той.

Американският държавен глава коментира и други теми.

Според него има някакъв напредък по отношение икономическото възстановяване на Европа, но все още има работа за вършене. Той повдигна темата и за ТТИП, повтаряйки, че лидерите са се съгласили да се сключи споразумението за свободна търговия преди края на годината. Обама също се обяви против „протекционизма”.

По отношение на Северна Корея Обама е на мнение, че „КНДР е голямо притеснение за нас”. Те не могат да достигнат американски цели, но всеки път, когато тестват, те научават нещо, предупреди държавният глава на САЩ. По думите му работи се по „отбранителна архитектура” за защита при неочаквани събития.

Той все още не вижда напредъка, който би искал да види по отношение спиране ядрената програма на КНДР.

За Афганистан Обама каза: „Не съм очаквал либерален демократ да бъде новият лидер на талибаните. Това е организация, която все още разглежда насилието като начин за постигане на целите си. Идва момент, в който талибаните осъзнават, че няма да успеят да поемат контрол над страната”.

Той призова да участват в мирни преговори с афганистанското правителство.

Запитан за посещението му в Хирошима в петък, американският държавен глава отговори: „Хвърлянето на атомната бомба беше преломен момент в модерната история. Нещо, с което всички ние трябва да живеем”.

Обама съобщи, че по време на Г-7 са обсъдили морската сигурност в Южнокитайско море и Украйна.