Американският президент Барак Обама заяви, че няма да прибързва с решението си дали да изпрати повече войски в Афганистан.

Решението му е категорично, въпреки оказвания натиск да започне нова политика във връзка с американското участие в размирната страна, съобщи БиБиСи.

Пред военнослужещи във военна база във Флорида Обама заяви, че няма да излага живота им на риск, „освен ако не е абсолютно наложително".

Преди това той се срещна за пореден път с екипа си по въпросите на националната сигурност, с който обсъдиха проблемите в Афганистан.

Според наблюдатели изказването на Обама може да е отговор на репликата на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни, че държавният глава „протака и се тутка" с решението си.
Очаква се решението да бъде обявено в близките седмици, но според експерти този процес може да се забави.

Главнокомандващият на американските военни части в Афганистан генерал Стенли Мак Кристъл поиска президентът да изпрати поне още 40 000 войски допълнително.

Междувременно, хнастоящият президент на Афганистан Хамид Карзай и съперникът му Абдула Абдула се подготвят за балотаж, който е насрочен за 7 ноември.