Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение в щата Джорджия, след като ураганът „Матю” е все по-близо до източното крайбрежие на Флорида, съобщават световни агенции.

Три американски щата очакват Матю, в Хаити броят на жертвите расте

Три американски щата очакват Матю, в Хаити броят на жертвите расте

Ветровете достигат скорост от 210 до 250 км/ч.

Вчера Обама обяви извънредно положение във Флорида и Южна Каролина.

Междувременно жертвите на урагана в Хаити достигнаха 572 души, обявиха представители на здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Тази нощ Националният център за ураганите (NHC) обяви, че силата на урагана е отслабнала и сега е Категория 3, но от центъра предупреждават, че природната стихия остава „изключително опасна”, която вече е до Флорида - на около 60 километра североизточно от Кейп Канаверал.

Обама: Ураганът „Матю” все още е много опасен

Обама: Ураганът „Матю” все още е много опасен

Най-голямото притеснение е ефектът

Ураганът е придружаван от ветрове със скорост от 160 километра в час. Окото на бурята се движи в северозападна посока. От NHC очакват да достигне източното крайбрежие на Флорида в петък вечерта, а в събота да достигне крайбрежията на Джорджия и Южна Каролина. Прогнозите са максималните пориви на вятъра да достигнат до близо 200 километра в час.

В четвъртък вечерта и петък сутринта интензитетът на урагана падна до Категория 3 според 5-степенната скала на Сафир-Симпсън.

От американската Национална метеорологична служба обявиха, че бурята може да бъде най-голямата, която е удряла Флорида през последните 118 години.

Около 1,5 милиона души са напуснали райони на атлантическото крайбрежие. 930 хиляди домакинства във Флорида са останали без електрическо, според местна медия.

Губернаторът на Северна Каролина обяви извънредно положение във всички 100 окръга в щата.

Обама обеща на всички засегнати щати да получат необходимата федерална помощ.