Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама предприе първите си основни стъпки в борбата с финансовата криза, съобщи Ройтерс.

Обама ще представи днес екипа от специалисти и експерти, който ще управлява икономическата политика и ще вземе мерки срещу приближаващата дълбока рецесия.

Барак Обама, който ще приеме поста на президент от Джордж Буш на 20-ти януари 2009 г., е обявил пресконференция за финансовите пазари, за конкретните му планове за стимулиране на икономиката и предотвратяване на масовите съкращения и безработицата.

Припомняме, новоизбраният президент на САЩ трябваше още през уикенда да обви своя финансов министър и според предварителна информация това ще е шефът на ФЕД на Ню Йорк - Тимъри Гейтнер.

Гейтнер игра важна роля при опита за стабилизиране на финансовия сектор през най-тежката от Голямата Депресия насам криза през тази година. Приносът му беше най-вече при осъществяване на поглъщането на закъсалата банка Bear Stearns от JP Morgan през пролетта, когато за кратко беше овладяна финансовата криза, съобщи Finance.news.bg.

Гейтнер беше един от първите които призоваха за ремонт в регулацията на финансовата индустрия и участваше в правителственото решение за фалита на банката Lehman Brothers.
Гейтнер игра важна роля и при преговорите и споровете между Ctigroup и банката Wells Fargo относно това коя от двете банки да придобие банката Wachovia.

Лорън Съмърс е другият кандидат за поста. Той е бил финансов министър в края на мандата на президента Клинтън и ще остане икономически съветника на новия президент Обама, като се говори че новоизбраният президент го гласи за наследник на Бен Бернанке на поста шеф на Федералния Резерв.

Тази новина за назначаването на Томът Гейтнер за финансов министър доведе до силно възходящо рали на американския фондов пазар в края на петъчната търговия.

Индексите се покачиха с по около 6% с оглед надеждите, че той ще се справи по-успешно с финансовата и икономическа криза и това отмени новия натиск по-рано вечерта в carry trade кросовете EUR/JPY и GBP/JPY/.

Това доведе до ново тяхно възходящо движение, както и до нов отскок на EUR/USD и GBP/USD след натиска върху двете европейски валути по-рано през американската търговия, когато Wall Street дори за кратко излезе "на червено".