Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че е създал първия национален морски паметник на Атлантическия океан, защото планетата не може да бъде защитена без да се защитят океаните, цитиран от АП.

Американският лидер обяви новия Национален паметник на Североизточните каньони и подводни морски възвишения на конференция в Държавния департамент.

Ние наистина не можем да защитим планетата без да защитим нашите океани”, каза той на конференцията, на която участваха държавният секретар на САЩ Джон Кери и представители на повече от 20 държави, които обявиха създаване на защитени морски територии.

По думите на американския държавен глава опасните промени в климата, мъртвите зони в океаните и нерегламентираните риболовни практики означават, че „трябва да действаме и трябва да действаме смело”.

Националният морски паметник представлява близо 13 хиляди квадратни километра подводни каньони и планини до крайбрежието на Ню Ингланд. За 27-и път Обама създава или разширява национален паметник.

Поддръжници на идеята смятат, че със защитата на океаните ще бъдат спасени видове и ще помогне за намаляване цената на климатичните промени, но рибари пък се тревожат, че все по-трудно ще им бъде да се издържат в резултат на действията на американския президент.

Белият дом поясни, че в защитения район ще бъде забранен търговският риболов, сондирането и минирането. Спортният риболов ще бъде позволен.