Президентът на САЩ Барак Обама започва първия си пълен ден в Куба на Площада на революцията, където бившият кубински лидер Фидел Кастро изнасяше дълги речи, осъждащи американския империализъм, пише американското авторитетно издание „Вашингтон пост”.

Присъствието на Обама на площада е свързано с полагането на венец пред паметника на националния герой на страната Хосе Марти, което подчертава забележителното естество на посещението на американския държавен глава в островната държава.

Обама пристигна в Куба
Обновена

Обама пристигна в Куба

Американският президент ще се срещне с Раул Кастро и с кубински дисиденти...

След това в намиращия се в близост Дворец на революцията Обама официално ще бъде посрещнат от президента Раул Кастро. По план те ще проведат повече от двучасова среща преди да излязат с официални изявления.

В неделя Обама и семейството му бяха посрещнати с възгласи „САЩ! САЩ!”, докато разглеждаха райони от Стара Хавана. Американският антураж включва бизнес лидери и представители на правителството, които се надяват да стъпят здраво на кубинския пазар, както вчера го направи хотелската верига Starwood, сключвайки сделка с кубинското правителство за отваряне на три хотела на острова.

Днес от Starwood обявиха, че са приели оферта на Marriott за хотелите след война на наддаване с китайска група.

Но визитата на Обама  - първата на действащ американски президент в Куба от 1928 година, води до потенциален сблъсък с комунистическото ръководство на страната. От една страна Хавана се надява да спечели икономически от възобновяване на връзките със САЩ, а от друга – кубинското лидерство иска да запази контрола затегнат по отношение на скоростта на предприеманите промени и всички движения за реформиране на държавата, вдъхновени от промяната в отношенията с Вашингтон.

Вчера силите на реда прекъснаха марш на добре известната дисидентска група „Дами в бяло”, която организира демонстрация, съвпаднала с пристигането на Обама. Някои от участниците скандираха „Свобода”.

Графикът на Обама ще го отведе в сърцето на кубинското ръководство, където никога не е бил американски президент.

Монументът на Хосе Марти заема толкова централна част от модерната история на Куба, колкото Червеният площад в Москва за Русия. Десетилетия наред съветски танкове и ракетни установки участваха във военни паради, преминавайки край гигантски стенописи на революционни герои като Ернесто Че Гевара и Камило Сиенфуегос.

В двореца е кабинетът на кубинския президент. Това е сграда, която беше цел на пълно унищожение по време на Кубинската ракетна криза през октомври 1962 година.

По-късно днес Обама ще участва на среща между американския бизнес – част от голямото присъствие на американци в Куба тази седмица, и кубински предприемачи, които са част от частния сектор. Администрацията се надява да помогне с премахване на продължаващото американско ембарго срещу Куба.

В понеделник вечерта Обама ще се върне в двореца за държавна вечеря, организирана от Раул Кастро.

Кубинската телевизия излъчва на живо почти цялата обиколка на американския президент в страната, а също така бяха поместени новини за посещението на Обама на интернет страницата на вестника на Комунистическата партия „Гранма”.

Във вторник Обама ще се обърне към кубинския народ с 40-минутна реч. Събитието ще се проведе в Националния театър. Очаква се да бъде излъчено на живо. По график следва един от най-напрегнатите моменти от визитата му, свързан с провеждане на частна среща с около дузина политически дисиденти от Куба в американското посолство.