Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Куба, предадоха информационните агенции.

Това е първата официална визита в страната на американски държавен глава от 88 години насам. 
Последното такова посещение беше това на президента Калвин Кулидж през 1928 година.

„Това е историческо посещение и историческа възможност”, заяви Обама пред служители от американското посолство в Хавана, в коментар за нормализирането на отношенията между двете страни.     

По думите му, това е само първата крачка в тази посока.

Припомняме през декември 2014 г. двете страни обявиха процеса на нормализация, а пред юли 2015 г. бяха възстановени дипломатическите отношения между тях.   

Обама пристигна в Куба със съпругата си Мишел, двете си дъщери и своята тъща.   

Проливният дъжд в Хавана не попречи на американския президент и семейството му да посетят старата част на кубинската столица – историческия център. 
Гид на президентското семейство е водещият историк в Хавана Еусебио Леал. Именно негова е заслугата за възстановяване на историческите части на Хавана.

При двудневната си визита той ще разговаря с държавния лидер Раул Кастро, но не планира среща с неговия брат Фидел, който управляваше страната от 1959 г. до  2008 г.

Предвижда се Барак Обама и Раул Кастро да обсъдят теми от сферата на търговията и политическите реформи в страната-домакин.  

Президентът на САЩ смята да се срещне и с кубински дисиденти.
Очаква се сред тях да бъдат и активистки на организацията „Жени в бяло”, създадена от съпруги на политически затворници.

Съобщава се, че непосредствено преди пристигането на Обама властите са арестували десетки хора, коит оса участвали в акция на „Жени в бяло”.  

Би Би Си напомня, че само преди  година и половина подобно посещение на американски президент би изглеждала неосъществима.