Президентът на САЩ Барак Обама призова германския канцлер Ангела Меркел да осигури плавен преход към тесни отношения между Великобритания и ЕС, след като Обединеното кралство напусне съюза. Това заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

По време на разговори в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Варшава „президентът и канцлерът потвърдиха нуждата от плавен процес за определяне на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС”, добави представителят.

Те се съгласиха, че добре интегрирани отношения между Великобритания и ЕС са в най-добър интерес за трансатлантическата общност”, поясни американският представител от администрацията на Обама.

Същевременно Обама се срещна и с гръцкия премиер Алексис Ципрас в полската столица, разкриват от Белия дом.

Двамата лидери са обсъдили напредъка на Гърция по отношение на икономическите предизвикателства. Обама е насърчил Атина да продължи с прилагането на икономическите реформи.

Президентът похвали гръцкото сътрудничество с Турция за намаляване на незаконната миграция и насърчи дългосрочното военно сътрудничество между САЩ и Гърция”, изтъкна представител на Белия дом.

В края на двудневната среща американският лидер заяви пред ръководителите на Германия, Италия, Франция и Великобритания, че трябва да „запазят стабилността и благосъстоянието на европейския проект”, след като британците гласуваха за излизане от ЕС, каза представител на Белия дом.

Петте водещи държави в НАТО също се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко, за да изразят подкрепата си за Киев.

„Лидерите се съгласиха, че Украйна е постигнала значителен напредък в прилагането на политически, икономически и антикорупционни реформи, но има още много работа за вършене, за да се затвърдят резултатите”, добави представителят.

Лидерите също потвърдиха отново, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени след пълното изпълнение на минските ангажименти, заключи източникът.