Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с главния прокурор на страната Лорета Линч в понеделник, за да обсъдят какви допълнителни мерки може да предприеме за ограничаване на достъпа на американците до оръжие, съобщава АП.

В ежеседмичното си радиообръщение Обама изтъкна, че е получил много писма от родители, учители и ученици относно „епидемичните нападения с огнестрелно оръжие” и че не може повече „просто да стои и да не направи нищо”.

Оръжейното лоби е гръмогласно и добре е организирало своята защита в полза достъп до оръжие за всеки. Останалите от нас трябва да бъдат също отдадени и добре организирани в нашата защита на нашите деца, отбеляза той.

Наскоро Обама поиска от екипа си в Белия дом да проверяват дали може да предприеме допълнителни действия за разширяване на проверките преди продажбата на оръжия на американците.

Към момента продавачите на оръжия, имащи лицензи на федерално ниво, са задължени да проверят миналото на купувачите. Но различни организации отбелязват, че някои хора, които продават оръжия нямат лицензи, което увеличава възможността за продажба на оръжия на клиенти, които нямат право да купуват според закона.

Източник, запознат с плановете на администрацията на Белия дом, изтъкна, че другата седмица се очаква Обама да предприеме действия в тази област.

Националната оръжейна асоциация е твърдо против разширяване на проверките. Тя смята, че в повечето случаи престъпниците се сдобиват с оръжия чрез кражба, приятели, семейство или от черния пазар.

В момента президентът на САЩ е със семейството си в Хаваи, където всяка година покрай новогодишните празници е на ваканция.