Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са провели разговор по "червения телефон", съобщава Кремъл, цитиран от ТАСС.

Медии отбелязват, че Обама е използвал "червения телефон" за директна връзка между Вашингтон и Москва, за да обсъди с руския лидер проблемите с хакерските атаки.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че "това е нормална закрита линия за връзка, която държавните глави използват за телефонни разговори". По думите на Дмитрий Песков всички разговори между двамата президенти се провеждат по тази линия.

Песков добави, че по време на разговорите Обама нееднократно споменал кибератаките, които са извършили руски хакери.

"Но за съжаление всеки път ние не можем да получим малко или много някакви разумни обяснения за тези обвинения, някакви конкретни факти или нещо друго", каза Песков и добави, че всички тези обвинения са абсолютно неоснователни и не са подкрепени от някакви аргументи.

От Кремъл считат, че отношенията между двете държави са в печално състояние и са съпровождани от "крайна степен на недоверие".

"Горещата линия" между Москва и Вашингтон е създадена през 1963 година във връзка с Карибската криза. "Червеният телефон" е използван между САЩ и СССР по време на Студената война при случаи на покачване на напрежението.

След военния конфликт между Индия и Пакистан през 1971 година "линията" е усъвършенствана - появил се е канал за спътникова връзка чрез американската система "Интелсат" и съветския апарат "Молния-2". През 1985 година връзката е модернизирана - добавен е канал за факсимилна връзка. През 1991 година Кремъл и Белият дом установяват пряка телефонна връзка, която е използвана от Джордж Буш-старши и Борис Елцин.