Бившият президент на САЩ Барак Обама се обърна към младите хора от малцинствата в публично обръщение с думите, че "вашият живот е от значение", което се приветства като противоотрова срещу расистките и разединяващи заплахи на настоящия лидер Доналд Тръмп да смаже масовите протести в страната, пише "Гардиън".

Обама подкрепи протестиращите и осъди насилието

Обама подкрепи протестиращите и осъди насилието

Обама подчерта, че протестите трябва да се превърнат в политика

Първият в историята на САЩ чернокож президент изрази вярата си в младите хора на държавата и отбеляза, че остава "оптимист" за бъдещето въпреки убийството на Джордж Флойд и трупащите се кризи, които според критици на Тръмп оставят страната в крещяща нужда от лидерство.

Обама говори на събитие на My Brother's Keeper, програма към фондацията на бившия държавен глава на САЩ. Това е първата публична проява на 44-ия президент на САЩ от убийството на Флойд в Минеаполис, което предизвика девет дни национални протести, които предимно са мирни, но и придружени с насилие и грабежи.

В ярък контраст с обитателя на Белия дом, чиито съчувствия към семейството на Флойд са засенчени от предупреждения, че може да хвърли армията на САЩ, за да възстанови закона и реда, Обама директно се обърна към младите цветнокожи.

Обама осъди расизма след случая с Джордж Флойд

Обама осъди расизма след случая с Джордж Флойд

Смъртта на чернокожия мъж при арест доведе до размирици

"Искам да знаете, че вие сте от значение, искам да знаете, че вашият живот е от значение, че вашите мечи са от значение, когато се прибера вкъщи и видя лицата на дъщерите си, Саша и Малия, и погледна моите племенници, аз виждам безграничен потенциал, който заслужава да се развива", заяви Обама и добави, че трябва да се научат да правят грешки и да живеят радостен живот без притеснения.

Бившият лидер отдаде почит на полицаите, които показаха солидарност с демонстрантите. Но в същото време призова за реформи в полицията, включително забрана за стрелба по движещи се автомобили и някои техники на полицията при арести. 

Заплахите на Тръмп, които се различават от подкрепата му към белите въоръжени демонстранти срещу ограничителните мерки в борбата с коронавируса в Мичиган и на други места, са категорично осъждани от бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и други демократи.