Бившият президент Барак Обама започна да печели пари от доходоносни речи на "Уолстрийт" по-малко от година след напускането на Белия дом, съобщава АФП.

Подобна практика от страна на Хилари Клинтън беше критикувана по време на президентската кампания през миналата година. Тя дори написа в новата си мемоарна книга, че съжалява за някои свои речи пред американския бизнес. 

Мемоари на Клинтън сравняват „войната срещу истината” на Тръмп с „1984” на Оруел

Мемоари на Клинтън сравняват „войната срещу истината” на Тръмп с „1984” на Оруел

Днес на пазара излизат мемоарите

Двама източници разкриха, че бившият президент на САЩ ще участва на конференция за здравеопазването следващата седмица, която ще бъде организирана от нюйоркската финансова компания Cantor Fitzgerald.

Той ще изнесе реч, а след това ще отговаря на въпроси, поясниха източниците. Обама ще обсъди здравната си реформа от 2010 г., известна като "Обамакеър".

Според източник бившият президент ще получи около 400 000 долара.

През август Обама говори на събиране в Ню Йорк, организирано от чикагската компания Northern Trust. Според "Блумбърг" за участието си бившият лидер е получил 400 000 долара.

Той също така е присъствал и на подобно мероприятие на Carlyle Group по-рано този месец.

Това са и първите речи на Обама на "Уолстрийт" от напускането на Овалния кабинет на 20 януари. Иначе от май той участва на платени събития в Италия, Германия, Шотландия, Канада, Индонезия и Южна Корея.

За по-късно този месец е запланувано и обръщение на събитие в Торонто, а също така и в синагога в Ню Йорк през януари 2018 г.

Откакто напусна поста, президентът Обама прекарва времето си на публични и частни събития, платени и неплатени, заяви Кевин Люис, говорител на Обама.

Според говорителя спечелените средства са позволили на президента да дари 2 милиона долара за програми за обучение на младежи с ниски доходи в Чикаго.