Двама престъпници, осъдени за особено жестоки убийства, бяха обесени в Япония, предаде АП.

Това са първите екзекуции през тази година и изпълнението им отново постави на дневен ред въпроса за смъртното наказание в Страната на изгряващото слънце.

От Министерството на правосъдието на Япония обявиха, че най-тежкото наказание е било приложено спрямо Казуо Шинозава, който предизвикал пожар в бижутериен магазин през 2000 г., при който 6 жени са изгорели живи.

Другият екзекутиран е Хиденори Огата, който през 2003 г. удушил жена и наръгал смъртоносно мъж.

Министърът на правосъдието Кеико Чиба, която е присъствала при изпълняването на присъдите, заяви на пресконференция, че е време отново да бъде проведен дебат в страната дали смъртното наказание не трябва да бъде отменено.

Чиба, която е била сред активистите за отмяната на екзекуциите преди да седне на министерското кресло, каза пред медиите, че видяното я е накарало сериозно да се замисли за смисъла от тежката мярка.

Япония, заедно със САЩ, е сред малкото индустриални държави, които прилагат смъртното наказание за най-тежките престъпления. Често минават години преди осъдените да бъдат обесени, като на близките и на адвокатите им се съобщава за екзекуцията след като вече е извършена.

По думите на Чиба, в японските затвори към момента има 107 престъпници със смъртна присъда.