В пет африкански държави е открит подвариантът BA.2 на Омикрон, съобщиха от Световната здравна организация, която е обезпокоена от развитието на ситуацията, тъй като пробите невинаги биват отчитани като форма на този щам. Това предаде Ройтерс.

Подвариантът BA.2 е започнал да измества по-разпространения "оригинален" вариант BA.1 на Омикрон в страни като Дания. Данните оттам обаче не показват разлика в тежестта на протичане на заболяването.

"BA.2 е регистриран в пет държави, а именно Ботсвана, Кения, Малави, Сенегал и Южна Африка", заяви д-р Никси Гумеде-Молеци от СЗО на онлайн брифинг за медиите. "Много сме загрижени", каза тя, като добави, че BA.2 се оказва труден за идентифициране, тъй като не винаги се улавя от критерия S-Gene Target Failure, който се използва за разграничаване на Омикрон от други варианти.

СЗО работи в тясно сътрудничество с лабораториите, като ги моли да изпращат проби за допълнителен анализ, за да се получи по-точна представа за разпространението на BA.2.

Версията BA.1 на Омикрон е малко по-лесна за проследяване в сравнение с предишните варианти. Това се дължи на факта, че при BA.1 липсва един от трите целеви гена, използвани в общия PCR тест. BA.2, понякога известен като "скрит" подвариант, няма същия липсващ целеви ген. Вместо това учените го наблюдават по същия начин, както предишните варианти като Делта - проследяват броя на геномите на вирусите, подадени в публични бази данни като GISAID.

Учените са нащрек заради „братовчеда на Омикрон“

Учените са нащрек заради „братовчеда на Омикрон“

Подвариант на вируса вече се разпространява в Европа и Азия