Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова държавите от еврозоната да изпълнят обещанията си и да облекчат дълга на Гърция, чиято икономика все още се бори да изплува, информира АФП.

"Сега ние трябва да се съсредоточим върху проблема за намаляване на дълга на Гърция. Искам всички страни членки да спазят обещанията си", каза той по време на визита в Атина.

Еврозоната и МВФ предоставиха спасителни заеми на Гърция, за да спасят еврозоната. Но дългът на Гърция, 180% от БВП, все още е неустойчив. Последната спасителна програма за балканската държава приключва през август, но пазарите се нуждаят от убеждението, че Атина може да се справи с дълга си.

Германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че Берлин иска стриктни условия за допълнително облекчаване на дълга.

Юнкер също подчерта, че излизането на Гърция от спасителната програма може да бъде осъществено без предварителна кредитна линия.

"Няма да има предварителна линия, защото искаме да направим всичко за излизането на Гърция от програмата възможно най-чисто", поясни шефът на ЕК след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.