Държави членки на ЕС възнамеряват да ограничат движението в Шенген с позоваване на извънредно правило за налагане на контрол по няколко граници за период от 2 години във връзка с мигрантската криза. Това става ясно от документи на Общността, цитирани от АП.

Това ще доведе до спиране на продължаващото десетилетия разширяване на зоната за свободно движение в Европа. От 1995 година голяма част от европейските граждани на страните членки на Шенгенската зона могат свободно да пътуват без да се налага проверки на документите за самоличност.

Всяка от 26-те страни членки в Шенгенската зона може едностранно да налага граничен контрол максимум за 6 месеца, но периодът може да бъде удължен до 2 години, ако държава членка установи, че границите й не са защитени.

Документите показват, че политиците в ЕС са готови да предприемат безпрецедентно използване на извънредна клауза, като декларират, че Гърция не защитава задоволително границата си.

ЕС с ултиматум към Гърция - или затяга контрола върху мигрантите, или е аут от Шенген

ЕС с ултиматум към Гърция - или затяга контрола върху мигрантите, или е аут от Шенген

Ултиматумът изтича след три месеца

Европейски официален представител е показал документите на АП при условие, че не му се разкрива името, тъй като документите са конфиденциални. Гръцкото правителство официално отказва да коментира съдържание на документи, които не са публично достояние.

Припомняме, по-рано днес Европейският съюз даде на Гърция тримесечен ултиматум да отстрани „недостатъците” при контролирането на притока от мигранти или страната ще бъде изправена пред граничен контрол с останалата част от страните от Шенгенското пространство.

До момента няколко страни членки на Шенген са наложили гранични проверки, които трябва да изтекат до средата на май според правилата. Наложените от Германия ограничения изтичат на 13 май, но Берлин заяви ясно, че не иска да премахва проверките. Другите страни, наложили ограничения, са Франция, Австрия, Дания и Норвегия.