Европейският съюз е дал на Гърция тримесечен ултиматум да отстрани „недостатъците” при контролирането на притока от мигранти или страната ще бъде изправена пред граничен контрол с останалата част от страните от Шенгенското пространство. Това са разкрили източници от Брюксел, цитирани от „Франс прес”.

Гърция разполага с един месец, за да „изготви план за действие за отстраняване на недостатъците... (и) в рамките на три месеца, считано от същата дата, тя ще трябва да докладва за изпълнението”, заявил един от източниците, след като препоръката била приета на ниво министри на страните от ЕС, най-вероятно на външните работи.

Гръцките власти получават срок от 3 месеца да подобрят бреговата охрана, процедурите по границата с Турция, инфраструктурата, оборудването и обучението на персонала, както и процедурите за регистрация на пристигащите кандидати за убежище.

Решението се позовава на доклада на европейските експерти за работата на гръцките гранични служби на островите Самос и Хиос, както и в районите на Орестиада, Неа Виса, Филакио и Кастаниес. България и Кипър са се въздържали при гласуването на текста, който е бил приет с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС.

Гръцкото правителство отрича заключенията на доклада на евроекспертите, чиято проверка в края на миналата година не е била предварително оповестена.

След трите месеца, ако Гърция не е изпълнила изискванията, ЕС може да задейства член 26 от Кодекса на Шенгенските граници, който позволява на останалите членки да въведат времене контрол по вътрешните си граници за максимален период от 2 години.